Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (2024)

Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 1 Lesson 16 Answer Key

Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Sprint Answer Key

A
Convert Meters and Centimeters to Centimeters
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (1)
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (2)
Explanation:
1 meter = 100 Centimeter
Toconvert from meters to centimeters, simply multiply the number ofmetersby 100 and change the units tocm.

Question 1.
2 m = cm
Answer:
2 m = 2× 100 cm = 200 cm.

Question 2.
3 m = cm
Answer:
3 m = 3× 100 cm = 300 cm.

Question 3.
4 m = cm
Answer:
4 m = 4 × 100 cm = 400 cm.

Question 4.
9 m = cm
Answer:
9 m = 9 × 100 = 900 cm.

Question 5.
1 m = cm
Answer:
1 m = 1×100 = 100 cm.

Question 6.
7 m = cm
Answer:
7 m = 7 × 100 = 700 cm.

Question 7.
5 m = cm
Answer:
5 m = 5×100 = 500 cm.

Question 8.
8 m = cm
Answer:
8 m = 8×100 = 800 cm.

Question 9.
6 m = cm
Answer:
6 m = 6×100 = 600 cm.

Question 10.
1 m 20 cm = cm
Answer:
1 m 20 cm = 1×100 cm 20 cm =100 cm 20 cm = 120 cm.

Question 11.
1 m 30 cm = cm
Answer:
1 m 30 cm = 1×100 cm 30 cm = 100 cm 30 cm = 130 cm.

Question 12.
1 m 40 cm = cm
Answer:
1 m 40 cm = 1×100 cm 40 cm = 100 cm 40 cm = 140 cm.

Question 13.
1 m 90 cm = cm
Answer:
1 m 90 cm = 1×100 cm 90 cm = 100 cm 90 cm = 190 cm.

Question 14.
1 m 95 cm = cm
Answer:
1 m 95 cm = 1×100 cm 95 cm = 195 cm.

Question 15.
1 m 85 cm = cm
Answer:
1 m 85 cm = 1×100 cm 85 cm =185 cm.

Question 16.
1 m 84 cm = cm
Answer:
1 m 84 cm = 1×100 cm 84 cm = 184 cm.

Question 17.
1 m 73 cm = cm
Answer:
1 m 73 cm = 1×100 cm 73 cm = 173 cm.

Question 18.
1 m 62 cm = cm
Answer:
1 m 62 cm = 1×100 cm 62 cm = 162 cm.

Question 19.
2 m 62 cm = cm
Answer:
2 m 62 cm = 2× 100 cm 62 cm = 262 cm.

Question 20.
7 m 62 cm = cm
Answer:
7 m 62 cm = 7×100 cm 62 cm = 762 cm.

Question 21.
5 m 27 cm = cm
Answer:
5 m 27 cm = 5× 100 cm 27 cm =527 cm.

Question 22.
3 m 87 cm = cm
Answer:
3 m 87 cm = 3×100 cm 87 cm = 387 cm.

Question 23.
1 m 2 cm = cm
Answer:
1 m 2 cm = 1×100 cm 2 cm = 102 cm.

Question 24.
1 m 3 cm = cm
Answer:
1 m 3 cm = 1×100 cm 3 cm = 103 cm.

Question 25.
1 m 4 cm = cm
Answer:
1 m 4 cm = 1× 100 cm 4 cm = 104 cm.

Question 26.
1 m 7 cm = cm
Answer:
1 m 7 cm = 1×100 cm 7 cm = 107 cm.

Question 27.
2 m 7 cm = cm
Answer:
2 m 7 cm = 2×100 cm 7 cm =207 cm.

Question 28.
3 m 7 cm = cm
Answer:
3 m 7 cm = 3×100 cm 7 cm = 307 cm.

Question 29.
8 m 7 cm = cm
Answer:
8 m 7 cm = 8×100 cm 7 cm =807 cm.

Question 30.
8 m 4 cm = cm
Answer:
8 m 4 cm = 8 ×100 cm 4 cm = 804 cm.

Question 31.
4 m 9 cm = cm
Answer:
4 m 9 cm = 4×100 cm 9 cm =409 cm.

Question 32.
6 m 8 cm = cm
Answer:
6 m 8 cm = 6×100 cm 8 cm =608 cm.

Question 33.
9 m 3 cm = cm
Answer:
9 m 3 cm = 9×100 cm 3 cm = 903 cm.

Question 34.
2 m 60 cm = cm
Answer:
2 m 60 cm =2 ×100 cm 60 cm =260 cm.

Question 35.
3 m 75 cm = cm
Answer:
3 m 75 cm = 3×100 cm 75 cm = 375 cm.

Question 36.
6 m 33 cm = cm
Answer:
6 m 33 cm = 6×100 cm 33 cm =633 cm.

Question 37.
8 m 9 cm = cm
Answer:
8 m 9 cm =8×100 cm 9 cm =809 cm.

Question 38.
4 m 70 cm = cm
Answer:
4 m 70 cm = 4×100 cm 70 cm = 470 cm.

Question 39.
7 m 35 cm = cm
Answer:
7 m 35 cm = 7×100 cm 35 cm =735 cm.

Question 40.
4 m 17 cm = cm
Answer:
4 m 17 cm = 4×100 cm 17 cm = 417 cm.

Question 41.
6 m 4 cm = cm
Answer:
6 m 4 cm = 6×100 cm 4 cm =604 cm.

Question 42.
10 m 4 cm = cm
Answer:
10 m 4 cm = 10 ×100 cm 4 cm =1004 cm.

Question 43.
10 m 40 cm = cm
Answer:
10 m 40 cm = 10 × 100 cm 40 cm =1000 cm 40 cm =1040 cm.

Question 44.
11 m 84 cm = cm
Answer:
11 m 84 cm =11×100 cm 84 cm =1100 cm 84 cm =1184 cm.

B
Convert Meters and Centimeters to Centimeters
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (3)
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (4)

Explanation:
1 meter = 100 Centimeter
Toconvert from meters to centimeters, simply multiply the number ofmetersby 100 and change the units tocm.

Question 1.
1 m = cm
Answer:
1 m = 1×100 cm = 100 cm.

Question 2.
2 m = cm
Answer:
2 m = 2×100 cm = 200 cm.

Question 3.
3 m = cm
Answer:
3 m = 3× 100 cm = 300 cm.

Question 4.
7 m = cm
Answer:
7 m = 7×100 cm = 700 cm.

Question 5.
5 m = cm
Answer:
5 m = 5 × 100 cm = 500 cm

Question 6.
9 m = cm
Answer:
9 m = 9 × 100 cm = 900 cm.

Question 7.
4 m = cm
Answer:
4 m = 4× 100 cm = 400 cm

Question 8.
8 m = cm
Answer:
8 m = 8 ×100 cm = 800 cm.

Question 9.
6 m = cm
Answer:
6 m = 6 × 100 cm = 600 cm.

Question 10.
1 m 10 cm = cm
Answer:
1 m 10 cm = 1× 100 cm 10 cm =100 cm 10 cm = 110 cm.

Question 11.
1 m 20 cm = cm
Answer:
1 m 20 cm = 1 × 100 cm 20 cm = 100 cm 20 cm = 120 cm.

Question 12.
1 m 30 cm = cm
Answer:
1 m 30 cm = 1×100 cm 30 cm = 100 cm 30 cm = 130 cm.

Question 13.
1 m 70 cm = cm
Answer:
1 m 70 cm = 1 × 100 cm 70 cm = 100 cm 70 cm = 170 cm.

Question 14.
1 m 75 cm = cm
Answer:
1 m 75 cm = 1×100 cm 75 cm = 100 cm 75 cm =175 cm.

Question 15.
1 m 65 cm = cm
Answer:
1 m 65 cm = 1×100 cm 65 cm =100 cm 65 cm =165 cm.

Question 16.
1 m 64 cm = cm
Answer:
1 m 64 cm = 1 × 100 cm 64 cm = 100 cm 64 cm = 164 cm.

Question 17.
1 m 53 cm = cm
Answer:
1 m 53 cm = 1 × 100 cm 53 cm = 100 cm 53 cm = 153 cm.

Question 18.
1 m 42 cm = cm
Answer:
1 m 42 cm = 1 × 100 cm 42 cm = 100 cm 42 cm = 142 cm.

Question 19.
2 m 42 cm = cm
Answer:
2 m 42 cm = 2 × 100 cm 42 cm = 200 cm 42 cm = 242 cm.

Question 20.
8 m 42 cm = cm
Answer:
8 m 42 cm = 8 × 100 cm 42 cm = 800 cm 42 cm = 842 cm.

Question 21.
5 m 29 cm = cm
Answer:
5 m 29 cm = 5 × 100 29 cm = 500 cm 29 cm = 529 cm.

Question 22.
3 m 89 cm = cm
Answer:
3 m 89 cm = 3 × 100 cm 89 cm = 300 cm 89 cm = 389 cm.

Question 23.
1 m 1 cm = cm
Answer:
1 m 1 cm = 1 × 100 cm 1 cm = 100 cm 1 cm = 101 cm.

Question 24.
1 m 2 cm = cm
Answer:
1 m 2 cm = 1 × 100 cm 2 cm = 100 cm 2 cm = 102 cm.

Question 25.
1 m 3 cm = cm
Answer:
1 m 3 cm = 1 × 100 cm 3 cm = 100 cm 3 cm = 103 cm.

Question 26.
1 m 9 cm = cm
Answer:
1 m 9 cm = 1 × 100 cm 9 cm = 100 cm 9 cm = 109 cm.

Question 27.
2 m 9 cm = cm
Answer:
2 m 9 cm = 2 × 100 cm 9 cm = 200 cm 9 cm = 209 cm.

Question 28.
3 m 9 cm = cm
Answer:
3 m 9 cm = 3 × 100 cm 9 cm = 300 cm 9 cm = 309 cm.

Question 29.
7 m 9 cm = cm
Answer:
7 m 9 cm = 7 × 100 cm 9 cm = 700 cm 9 cm = 709 cm.

Question 30.
7 m 4 cm = cm
Answer:
7 m 4 cm = 7 × 100 cm 4 cm = 700 cm 4 cm = 704 cm

Question 31.
4 m 8 cm = cm
Answer:
4 m 8 cm = 4 × 100 cm 8 cm = 400 cm 8 cm = 408 cm.

Question 32.
6 m 3 cm = cm
Answer:
6 m 3 cm = 6 × 100 cm 3 cm = 600 cm 3 cm = 603 cm.

Question 33.
9 m 5 cm = cm
Answer:
9 m 5 cm = 9 × 100 cm 5 cm = 900 cm 5 cm = 905 cm.

Question 34.
2 m 50 cm = cm
Answer:
2 m 50 cm = 2 × 100 cm 50 cm = 200 cm 50 cm = 250 cm

Question 35.
3 m 85 cm = cm
Answer:
3 m 85 cm = 3 × 100 cm 85 cm = 300 cm 85 cm = 385 cm.

Question 36.
6 m 31 cm = cm
Answer:
6 m 31 cm = 6 × 100 cm 31 cm = 600 cm 31 cm = 631 cm.

Question 37.
6 m 7 cm = cm
Answer:
6 m 7 cm = 6 × 100 cm 7 cm = 600 cm 7 cm = 607 cm.

Question 38.
4 m 60 cm = cm
Answer:
4 m = 4 × 100 = 400 cm 60 cm = 460 cm.

Question 39.
7 m 25 cm = cm
Answer:
7 m = 7 × 100 = 700 cm 25 cm = 725 cm

Question 40.
4 m 13 cm = cm
Answer:
4 m = 4 × 100 = 400 cm 13 cm = 413 cm

Question 41.
6 m 2 cm = cm
Answer:
6 m = 6 × 100 = 600 cm 2 cm = 602 cm

Question 42.
10 m 3 cm = cm
Answer:
10 m = 10 × 100 = 1000 cm 3 cm = 1003 cm

Question 43.
10 m 30 cm = cm
Answer:
10 m = 10 × 100 = 1000 cm 30 cm = 1030 cm

Question 44.
11 m 48 cm = cm
Answer:
11 m = 11 × 100 = 1100 cm
48 cm
1148 cm

Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Problem Set Answer Key

Estimate first, and then solve each problem. Model the problem with a tape diagram. Explain if your answer is reasonable.

Question 1.
On Monday, a farmer sold 25,196 pounds of potatoes. On Tuesday, he sold 18,023 pounds. On Wednesday, he sold some more potatoes. In all, he sold 62,409 pounds of potatoes.
Answer:
Number of pounds of potatoes sold on Monday = 25,196 pounds
Number of pounds of potatoes sold on Tuesday = 18,023 pounds
Number of pounds of potatoes sold on Wednesday = X pounds.
Total number of pounds of potatoes a farmer sold all together = 62,409 pounds.
a. About how many pounds of potatoes did the farmer sell on Wednesday? Estimate by rounding each value to the nearest thousand, and then compute.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (5)
b. Find the precise number of pounds of potatoes sold on Wednesday.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (6)
c. Is your precise answer reasonable? Compare your estimate from (a) to your answer from (b). Write a sentence to explain your reasoning.
Answer:
Yes, my precise answer is reasonable. On rounding to the nearest thousand answer is 19,000 and my precise value is 19,386 . Both the values are close enough.

Question 2.
A gas station had two pumps. Pump A dispensed 241,752 gallons. Pump B dispensed 113,916 more gallons than Pump A.
Answer:
Given:
Number of gallons of gas pumped by Pump A = 241,752 gallons
Number of gallons of gas pumped by Pump B = 113,916 more gallons than Pump A

a. About how many gallons did both pumps dispense? Estimate by rounding each value to the nearest hundred thousand and then compute.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (7)
b. Exactly how many gallons did both pumps dispense?
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (8)
c. Assess the reasonableness of your answer in (b). Use your estimate from (a) to explain.
Answer:
The Exact and the Estimation Answers are so close to each other. The difference between them is
600,000 – 597,420 = 2,580 which is not a huge difference.

Question 3.
Martin’s car had 86,456 miles on it. Of that distance, Martin’s wife drove 24,901 miles, and his son drove 7,997 miles. Martin drove the rest.
Given:
Total distance reading on Martin’s car = 86,456 miles
From that Martin’s wife drove = 24,901 miles.
From that Martin’s son drove =7, 997 miles.
Remaining drove by Martin = 86,456 – 24,901 – 7,997
a. About how many miles did Martin drive? Round each value to estimate.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (9)
b. Exactly how many miles did Martin drive?
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (10)
c. Assess the reasonableness of your answer in (b). Use your estimate from (a) to explain.
Answer:
Both the answer are relatively close. They both are reasonable answers.

Question 4.
A class read 3,452 pages the first week and 4,090 more pages in the second week than in the first week. How many pages had they read by the end of the second week? Is your answer reasonable? Explain how you know using estimation.
Answer:
Number of pages read by A class in the first week = 3,452 pages
Number of pages read by the class in the second week = 4,090 more than week 1 = 4,090 + 3,452
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (11)

Question 5.
A cargo plane weighed 500,000 pounds. After the first load was taken off, the airplane weighed 437,981 pounds. Then 16,478 more pounds were taken off. What was the total number of pounds of cargo removed from the plane? Is your answer reasonable? Explain.
Answer:
Total weight of a cargo plane = 500,000 pounds
After the first load the weight of the plane = 437,981 pounds
Again a load of weight was taken off the plane = 16,478
The total number of pounds of cargo removed from the plane =
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (12)

Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Exit Ticket Answer Key

Quarterback Brett Favre passed for 71,838 yards between the years 1991 and 2011. His all-time high was 4,413 passing yards in one year. In his second highest year, he threw 4,212 passing yards.
Answer:
Given:
Total yards passed = 71,838
The passing yard in one year = 4,413
The passing yard in the second year = 4,212

Question 1.
About how many passing yards did he throw in the remaining years? Estimate by rounding each value to the nearest thousand and then compute.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (13)

Question 2.
Exactly how many passing yards did he throw in the remaining years?
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (14)

Question 3.
Assess the reasonableness of your answer in (b). Use your estimate from (a) to explain.
Answer:
The answer in (b) is 63,213 .and the estimated answer is 64,000. Both the answers are close and reasonable.

Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Homework Answer Key

Question 1.
Zachary’s final project for a college course took a semester to write and had 95,234 words. Zachary wrote 35,295 words the first month and 19,240 words the second month.
Given:
Total words written in the Zachary’s final project in the complete semester = 95,234 words
Number of words Zachary’s wrote in the first month = 35,295 words
Number of words Zachary’s wrote in the second month = 19,240 words
a. Round each value to the nearest ten thousand to estimate how many words Zachary wrote during the remaining part of the semester.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (15)
b. Find the exact number of words written during the remaining part of the semester.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (16)
c. Use your answer from (a) to explain why your answer in (b) is reasonable.
Answer:
Yes, my answer is reasonable because 40,699 is estimated to 40,000 on rounding to nearest ten thousand.

Question 2.
During the first quarter of the year, 351,875 people downloaded an app for their smartphones. During the second quarter of the year, 101,949 fewer people downloaded the app than during the first quarter. How many downloads occurred during the two quarters of the year?
GIVEN:
Number of people downloaded an app during the first quarter of the year = 351,875
Number of people downloaded an app during the second quarter of the year = 351,875 -101,949
a. Round each number to the nearest hundred thousand to estimate how many downloads occurred during the first two quarters of the year.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (17)
b. Determine exactly how many downloads occurred during the first two quarters of the year.
Answer:
Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (18)
c. Determine if your answer is reasonable. Explain.
Answer:
Yes, my answer is reasonable as 700,000 is the next highest hundred thousand number to 601,801.

Question 3.
A local store was having a two-week Back to School sale. They started the sale with 36,390 notebooks. During the first week of the sale, 7,424 notebooks were sold. During the second week of the sale, 8,967 notebooks were sold. How many notebooks were left at the end of the two weeks? Is your answer reasonable?
Answer:
The local store started the sale = 36,390 books
number of books sold during the first week =7,424 notebooks
Number of books sold during the second week = 8,967 notebooks.

Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (19)

Eureka Math Grade 4 Module 1 Lesson 16 Answer Key (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6004

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.